23 октября 2017 / Ампфинг, Германия

GLUTEN FREE | "БЕЗГЛЮТЕНОВЕ" ПОКОЛІННЯ ТА МОЇ ВРАЖЕННЯ

Коли життя починає складатися не так, як би я того бажала, я частіше всього починаю шукати причину в собі. В мене з'являється бажання змінити зачіску, хтось прибігає до активних дієт аби швидко скинути вагу, ще хтось надає перевагу не змінювати абсолютно нічого. Мовляв, це світ не той і я тому не вина.



Я люблю експерементувати і приносити в своє життя щось нове. І коли я задумуюсь про свою фігуру та тіло, я намагаюсь не думати про виснажливі та малоефективні дієти. Я стараюсь прибігати до правильного і корисного харчування, а потім і по-тихеньку впроваджувати це в життя. Вважаю, що наше тіло - це храм, в якому ти живеш. Інколи варто задумуватись, що ти відправляєш в свій храм, чи не так?..

Якщо бути чесними один перед одним, то навіть досить корисне для власного здоров'я прийняти буває важко. Все це діло звички і, в певній мірі, тих самих можливостей. 

Таким новим і доволі цікавим пунктом здорового харчування стало для мене питання глютеновмісності продуктів. Більшу частину свого життя я поняття не мала, що таке глютен і навіть не звертала на це ніякої уваги. Та, як виявилось, таки даремно.

То що ж таке глютен і чому "безглютенове" життя здається мені кращим?

Перш за все варто знати, що глютен - це складний білок, який входить в склад багатьох злакових культур. Це може бути пшениця, овес, жито та ячмінь.

Часто можна зустріти, що глютен називають клейковиною. Якщо точніше, то глютен допомагає зробити тісто більш еластичнішим та впливає на швидкість його підйому під час випічки. Тому всі продукти з пшениці, вівса, ячменю чи з компонентів, похідних від злакових містять в своєму складі глютен. 

Більше того, сучасний виробник може додавати глютен до будь-якого продукту (кетчуп, цукерки, чіпси, різноманітні заправки, бульонні кубики). Все це робиться для досягнення більшої еластичності готового продукту. 

Чим же може бути шкідливий глютен для людського організму?

Існують люди, які від народження мають негативну реакцію організму на глютен. Іноді таку реакцію виділяють як окреме захворювання, яке викликає запальну реакцію: імунітет розпізнає білок глютену як чужорідне тіло та починає його атакувати. Від цього страждають в першу чергу стінки тонкого кишечнику, в якому імунні клітини і знаходять глютен. Таким захворюванням страждає всього 1% населення, але не дивлячись на це, як свідчить статистика, майже у кожного третього спостерігають ті чи інші імунні реації на глютен. Найбільш сумним з цього всього є й те, що в багатьох випадках аналіз на сприйняття білку не дає чіткої відповіді.

Чому ж проблема несприйняття або чутливості до глютену досить часто піднімається серед людей? Справа в тому, що та пшениця, яку вживає в їжу сучасна людина, дуже сильно відрізняється від тієї, яку їли наші предки. 

З іншого боку людський організм не дуже добре пристосований для переварювання зерна - основної їжі птахів, у яких є всі необхідні ферменти для цього.

Тому, якщо вас турбує часта біль в животі, загальна слабкість, анемія, пробна дієта з виключенням продуктів, що містять глютен, допоможе визначиться з вірним діагнозом.

Та варто розуміти і той факт, що безглютенова дієта відноситься саме до лікувальних. Це далеко не гіпокалорійна дієта. Схуднути з її допомогою без додаткових обмежень хоч і можна, проте дуже складно.

Так, якщо повністю виключити борошняне, людина почне худнути. Але якщо планувати купувати спеціальні безглютенові продукти, всі надії на зниження ваги можуть не виправдатися. Багато безглютенових продуктів містять значно більше калорій і насичених жирів, ніж їх звичайні аналоги. Виробники, наприклад, намагаються зробити гречане печиво схожим на пшеничне і додають надмірну кількість цукру. Тому слідкуючи за вмістом глютену, варто памятати і про вміст цукру.

Що б я хотіла додати з власного досвіду безглютенової практики, то це те, що безглютенова їжа набагато легше сприймається моїм організмом, відсутня будь-яка тяжкість в шлунку і, як результат, загальний стан організму набагато кращий.

Що до глютену та вівсянки, то це досить поширене питання, яке, на мою думку, заслуговує на окремий детальний пост. То ж скоро чекайте продовження Gluten free розділу.

Звісно, я не можу бути зразковим прикладом в даному питанні. Оскільки для мене ще й досі тяжко викреслити з життя неймовірно смачну випічку, яка виходить саме на глютеновмісному борошні. Та для себе я висновки зробила і початок покладено.

Чому вирішила опублікувати тут таку тему? 

- Гарне запитання. На мою думку, багато людей, таких, як я свого часу, наприклад, дещо помиляються щодо безглютенової дієти, покладаючи на неї великі надії, аби схуднути. Я спробувала трошки розібратись в даному питанні тільки для власного досвіду, а тут висвітлила цю тему, аби поділитись власною думкою та враженнями з більшою кількістю людей. Що ж обирати, вирішувати тільки вам самим.

Share:

Комментариев нет

Отправить комментарий

© Prefer By Tatka | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig