14 октября 2018 / Пула, Хорватия

TRAVEL NOTES: PULA | ПУЛА. ХОРВАТІЯ: ЧИ ДІЙСНО ТАМ СПРАВЖНЄ ЛІТО?

Якби мене спонтанно запитали зараз, чи варто вирушати в Пулу на літню відпустку, то я б довго сумнівалась з відповіддю. Оскільки враження залишились неоднозначні.  Чому саме так сталось і що дійсно я думаю про хорватське місто Пула спробуємо розібратись у сьогоднішніх нотатках подорожуючого.

PreferByTatka.com

Хорватські замальовки


Любов до Хорватії, а особливо до її морських берегів, сталась ще влітку 2017-го. І тут, якщо чесно, точно не відомо, чи то було просте захоплення морем через спонтанну зустріч зі стихією після довготривалої перерви, чи то дійсно любов з першого погляду. Як там було насправді, історія замовчує. А от серпень 2018-го знову асоціюється в мене з Адріатикою.




Другий рік підряд ми не витрачали особливо часу на підготовку до морського відпочинку. Тут все можна описати однією фразою: "Бачу ціль - не бачу ніяких перепон!". Знаєте, це добре хоча б тому, що ми швидкими темпами зібрались на довгоочікуваний відпочинок, що, сподіваюсь, сподобавсь і нашим компаньйонам. 

PreferByTatka.com






Але ж, я думаю, вам стане цікаво, чому всупереч своїм сумнівам я двічі обираю Хорватію для завершення літнього сезону. І я тут все розповім, обіцяю. Та, забігаючи наперед, скажу, що цю країну можна любити хоча б за те, що там просто є чисте море! А ще - скелясті пляжі, величезні сосни-парасольки, непогане хорватське пиво і стабільна сонячна погода. Але я не можу їй (країні) пробачити відсутність неосяжних гір свіжих морепродуктів на місцевих прилавках чи торгових точках. Хорватія, як так???

Встигнути все


Ми прилетіли в Німеччину з України цього разу не самі, чому я була несказанно рада. Бо ж чекала українських рідних гостей у нашому другому домі майже два роки. А тут - сталося! Ми успішно провели відпустку вдома і приїхали знову додому у чергову відпустку. "З корабля - на бал", не іначе.

PreferByTatka.com

В нас передбачалось два тижні на "встигнути все": хотілось показати максимум за мінімальний проміжок часу. Ну, і як же тут без моря. Тому заплановане перебування гостей в Німеччині з чортирнадцяти днів за один прекрасний літній вечір скоротився відразу на тиждень. Спитаєте чому? Всьому виною море.

PreferByTatka.com
Ви, звісно, заперечите: "Неможливо запланувати відпочинок всього за один вечір! Брехня і замилювання очей!" Та я можу стверджувати протижежне і скажу, що для цього багато не потрібно. Варто лише відкрити airbnb і пошукати хоч якесь житло на декілька днів. Так і сталось. Ми довго не мудрували, обрали вільну квартиру, скинули трохи речей у майже розібрані після України валізи і помчали назустріч пригодам.


Пула. Добре і недобре


Ми жили на окраїні міста Пула. До центру нам можна було дістатись на авто всього за 20 хв. І це було добре, зважаючи на те, що з парковками в самій Пулі не дуже і місто достатньо завантажене. Я не люблю такого навіть у звичайному житті, не кажучи вже про відпочинок.


PreferByTatka.com
PreferByTatka.com

Більшість свого часу в Хорватії ми насолоджувались морем і, власне, відпочинком. Але не побачити Пулу ми не могли. То ж, коли наші кісточки були достатньо нагріті на сонечку і бажання знайти пригоди на свою голову взяли верх, ми таки викроїли час на це античне місто.

І наше знайомство з Пулою розпочалось, на жаль, не з її визначних місць чи старої частини міста, і навіть не з порту чи вузеньких вуличок серед архітектурно-вичурних будинків, а з довготривалого і виснажливого пошуку місця парковки. Через 40 хв після того, як ми нарешті проштовхались через затяжні пробки та знайшли, здавалось, всього одне-єдине доступне вільне місце десь посеред невідомої вулиці, наші пригоди, як виявилось, тільки розпочались. Наступним квестом стала спроба заплатити за те омрієне паркомісце. І все було б дуже добре, якби паркомат приймав карти чи хоч паперові купюри. Але ж не все так просто в цьому світі. Зайшовши в магазин, аби розміняти тамтешні гроші на монети, нам запропонували щось придбати, бо інші транзакції з грошима в них не відбуваються. Спроба виявилась провальною, бо після покупки, на жаль, нам таки довелось шукати додатково банкомат.


PreferByTatka.com
PreferByTatka.com


















Серед десяти доступних в тій місцевості банкоматів працював лише один і найвіддаленіший від нас. Можна тепер тільки уявити наш настрій після такого випробування долі. Проте ми не здались і вже через певний час ми вирушили досліджувати омріяну Пулу з її амфітеатрами, музеями та древньою історією.

Що подивитись в Пулі?


Пула - одне із тих гарних міст, де можна відчути дух колишньої Римської імперії. І за це я можу щиро рекомендувати дане місто. Вважаю, що один Амфітеатр Пули, побудований в далекому I столітті н. е., в той час, коли Пула була досить великим містом Римської імперії, вартий уваги будь-кого. Ця споруда дійсно вражає. Уявіть собі, що на момент активного використання Арена вміщала 23 тис. чоловік. Цікаво і те, що початкова її версія була повністю дерев'яною, а лише згодом була перебудована і стала кам'яною. Зараз це 6-й за розміром амфітеатр з усіх існуючих у світі.


PreferByTatka.com
Малий театр у Пулі

Не менш відомий серед туристів і римський Форум в Пулі. Площа біля Форума - пішохідна і має багато затишних кафешок та ресторанів. І, якщо ви знайшли цю площу, тоді поряд зможете натрапити і на Золоті Ворота, і на храм Августа, і на ратушу ХІІІ ст., і на фортецю Каштел, що має венеціанське коріння, що не дивно, адже довгий час Пула була підвладна Венеції. Та це не всі місця, що варто бачити в Пулі. Насправді, це дуже величезне місто з історією, що веде до древніх греків. І, якщо бути уважним, то це місто мало велике значення в ті часи завдяки своєму розміщенню.

Блукати у Пулі по її вузеньких античних вуличках можна протягом довгого часу і кожного разу можна відкривати щось нове і небачене. Того дня ми навмисне заблукали серед тієї суміші античності та сучасності. Ми розглядали будинки, заглядали в магазини солодощів та сувенірів, яких, до речі, там дуже багато, ми навіть рвали майже достиглий інжир з дерев, що дразнили нас плодами із прилеглих двориків. Волею-неволею ми пройшли мимо Археологічного музею, проминули декількома входами до підземних ходів Пули (Zerostrasse) і піднялися на пагорб, з якого можна було спостерігати все місто, як на долоні.


PreferByTatka.com
Вхід до Zerostrasse

Без заперечень, вид був захоплюючий, проте спека була сильніша за нас, тому втриматись на пагорбі ми довго не змогли. Хоча, я вважаю, що для одного дня ми достатньо відкрили для себе це місто.


PreferByTatka.com

Хотіла б дати одну, але досить важливу, пораду всім подорожуючим: вирушайте на дослідження міста ближче до вечора або дуже рано. Так ви зможете виконати "програму максимум" і дослідити місто від початку і до кінця, оскільки не будете втікати від палючого хорватського сонця.


Чи варто їхати в Пулу?


Дійсно, це місто варто уваги кожного за його старовинність, особливість та античність. Там дійсно є що відкрити для себе та справді є чому повчитись. Але! Якщо ви втомились від щоденної метушні міста і нескінченних задач кожного дня, шукаєте собі відпочинок на лоні природи і подалі від всієї біготні, тоді вам варто приїхати в Пулу лише для того, аби дістатись до неймовірних островів Бріоні, де кожен знайде все вище описане :)


PreferByTatka.com
PreferByTatka.com















Особисто я обираю спокійний відпочинок на природі, але мало коли можу собі відмовити подивитись на будівлі, фундамент яких закладений в зовсім невідомі мені часи. Як це поєднувати, поки не дуже знаю, і ліниве полежування десь на гарячій гальці у сумнівному затінку від сосон виходить дещо краще. І, поки я, сп'яніла від згадувань про літній відпочинок, мрію про нову подорож і нову країну, гугліть ще поки дешеві білети на літо 19-го. Можливо, це буде Пула, хто ж зна? 

Щиро Ваша, Татка!


Share:

Комментариев нет

Отправить комментарий

© Prefer By Tatka | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig