10 октября 2018 / Гальштат

HALLSTATT. PART II ЩО ТОЧНО ПОТРІБНО БАЧИТИ У ХАЛЬШТАТТІ. ЧАСТИНА II



PreferByTatka.com

Прийшов час продовжити розповідь про містечко осені - Хальштат. І, якщо ви досі не читали першої частини цієї віртуальної подорожі, тоді раджу розпочати саме з неї (клікай тут).

Хочу зарання попередити, що друга частина буде дещо іншою. Якщо у попередній статті ви могли читати більше про мої враження та відчуття від побаченого міста загалом, то тут я хочу розповісти про одне, але унікальне місце, заради якого варто поїхати в ті краї. Може бути коротко, та все ж постараюсь викласти всю суть.

Від прадавніх часів до сьогодення


PreferByTatka.com
Вже під час другої нашої поїздки нам вдалось відвідати те, за що Хальштатт знають у всьому світі. І ні, це не "кістковий будиночок", про який я вже згадувала. Зайти в ту будівлю я так і не наважилась, незважаючи на свою величезну цікавість.

Головна роль сьогоднішнього тексту випала найстарішій сольовій копальні у світі. Її імя - Крістіна і побудована вона ще в далекому 1719 році. Власне, розробка і формування тунелів продовжується і сьогодні.

Забігаю наперед, але скажу, що більшої цікавості до процесів утворення соляних покладів я не відчувала ніколи. Але про це - згодом.

Коли ви прибули в Хальштатт, піднялись на фунікулері і, здавалось би, вже все відвідали у цьому маленькому містечку, не спішіть відправлятись додому. Адже головна пригода все ще чекає на вас.

Саме на горі Salzberg і знаходиться соляна шахта, що має довжину тунелів близько 4000 м і де сіль почали добувати ще у 1500 році до н.е. І вже тоді йшла мова про так званий "соляний Хальштат". Цікаво, чи не так?

Під час екскурсії кожен може відчути себе частинкою того глобального процесу видобутку солі та неймовірної історії людства.

PreferByTatka.com

Відчуй себе шахтарем

Ніщо інше, як порівняння себе з працівником (ок, погоджусь, що досить примітивним працівником) шахти виникає вже з того моменту, як тобі видають спеціальну форму  одягу для даної екскурсії. Робочі брюки та легка куртка, а ще - ключик від гардеробу, де ти залишиш свій верхній одяг.

Подорож починається з центрального входу в шахту і всю подорож вас супроводжує страх харизматичний ведучий-екскурсовод, що детально повідає всю історію шахти від виникнення соляних покладів до сьогоднішніх методів добування солі. Говорить переважно німецькою, проте не соромиться і вдало переходить на англійську при кожній необхідній можливості.

PreferByTatka.com

Хочу відразу похвалити всіх тих людей, що причетні до організації та сворення оригінальних деталей екскурсії, котрі додають особливого шарму та нотку моторошності протягом цієї гірської подорожі. Приглушене світло, відповідне аудіосупроводження, унікальні відеоматеріали, світлові проекції, міні-амфітеатри для перегляду роликів. Це все нічого не значить, поки ти не уявиш, де точно ти знаходишся в той чи інший момент екскурсії.

Гріх не згадати вклад самої природи у антуражність загальної картинки. Соляний іній на стінах, візерунки із гірських порід, підвищена вологість повітря, запах землі, павутиння, відчутна прохолода... Варто лише уявити, як мороз по шкірі йде... (пишу я, що дивним чином почувала себе абсолютно звичайно протягом усієї 30-хв прогулянки в середині копальні)

PreferByTatka.com

Я не буду вдаватись в подробиці теми та змісту всієї екскурсії. Це змінить вашу цікавість вцілому і, зрештою, для чого розкривати всі фішки, які б хотілося б почути в реальності самому. Сама такого не люблю і тут не робитиму. Нехай це підігріє ваш туристичний азарт. Та я залишу тут масу фото, що дещо окреслять хід подій.


PreferByTatka.com

А ще додам, що просто ходити по шахті ви не будете. Ви зможе випробувати на собі такий вид переміщення, як "шахтарська гірка". До речі, саме в шахті "Крістіна" можна проїхатись на найдовшій такій гірці в Єврові, якщо я не помиляюсь, і отримати фото з такого атракціону. Плюс, вам виміряють швидкість, з якою ви спускались по "шахтарській гірці".


В шахті Хальштату також знаходяться унікальні експонати, на які заздрісно поглядає навіть Національний музей у Відні.  Задумайтесь, де ж ще вам випаде можливість побачити щось подібне.

PreferByTatka.com

Завершення екскурсії також вражає оригінальністю. Бо ж вас не відправляють мовчки на вихід, а навпаки, пропонують проїхатись на спеціальному шахтарському потязі вузесеньким тунелем. Тунель і дійсно дуже вузький, тому рекомендується міцно триматись за сусіда і лишній раз не піднімати високо голову. Якщо слідувати всім вказаним правилам, то проїдетесь ви "з вітерцем".

PreferByTatka.com


Декілька порад перед відвідуванням шахти

1) Подумайте про зручне взуття. Темні і "закриті" кросівки - саме те, що треба.

2) Не варто вести на дану екскурсію маленьких діток. На мою думку, вони мало що зможуть там зрозуміти, а от налякатись зможуть точно. (Спостерігали подібну ситуацію).

3) В шахті дуже сиро і прохолодно, то ж вдалим рішенням буде вдягти більш тепліший одяг, ніж звичайно.

4) Російськомовний путівник можна скачати завчасно на сайті та встановити собі на телефон спеціальну аплікацію.

5) Майте при собі гарний настрій і все буде на вищому рівні!

Щиро Ваша, Татка

Share:

Комментариев нет

Отправить комментарий

© Prefer By Tatka | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig