25 октября 2018 / Бавария

ABOUT MOBILE PHOTO | ПРО МОБІЛЬНУ ФОТОГРАФІЮ


PreferByTatka.com

З дня на день я роблю десятки, а то і сотні, фотографій за допомогою свого мобільного телефону. Від цього в моєму телефоні є вічна проблема - недостатньо вільного місця. Те ж саме вже відбувається з простором на Google Photo. Тішить поки тільки Flickr - там й досі майже 1 ТВ вільно. Та я підозрюю, що це тільки через те, що в тандемі з Android автозавантаження на Flickr працює не так злагоджено, як це було з iOS. До чого це все?!

Я дійсно люблю фотографувати. Це реально приносить нереальне задоволення. Особливо, коли це ще й подобається іншим людям. І я недаремно зачепила цю тему у себе на блозі, хоч ще багато чого сама не знаю. Але! Я знаю, що коли я почну ділитись навіть вже тим, що є на даний момент, я ще більше почну відкривати для себе нові сторони фотографії, зокрема, мобільної. Тому, якщо вам цікава така тема, я буду тільки рада вашій підтримці.


Заплутатись у поняттях


Якщо ви когось запитаєте "що таке фотографія", як ви думаєте, що ви отримаєте у відповідь? Скоріше всього, більшість людей в даному випадку відповість одне і те ж, адже ми всі розуміємо фотографію, як мистецтво, вид науки та практики - де створюється зображення та перетворюється на фото.  Якщо вдаватись в більш наукові-технічні поняття: фотографія - це "зображення світлом". Саме так висловлювались про фотографію в давні часи греки. Це - один момент із життя, перетворений у цифровий вигляд або перенесений на плівку (якщо говорити про "трушних" фотографів).

Проте реальність заключається в тому, що мистецтво фотографії змінюється вже майже протягом двох століть, починаючи від непродуманих початків та надскладних хімічних процесів, що, здається, піддаються тільки справжнім професіоналам, та до сьогоднішніх цифрових технологій, що з головою поглинули сучасну людину. Еволюція фотографії докотилась до (поки що) останнього щабля - мобільна фотографія. І, здається, це найбільш радикальна зміна цього виду мистецтва. Нині всі так чи інакше замішані у сфері фотографії. Хтось робить це аби як, хтось - з нотками професіоналізму.

Масове захоплення фотографією підкрипила ще й поява соціальної мережі Інстаграм. Тепер кожен третій трішки фотограф, трішки модель і копірайтер в одному флаконі. Але чи добре це? Бо ж кажуть, що людина може бути майстром тільки в одній справі, до якої докладає максимум зусиль. Але не спішіть погоджуватись... Може фраза "талановита людина - талановита у всьому" відкриє нам всім двері до нового мистецтва та змотивує розвивати навички в цьому напрямку більше?!

PreferByTatka.com

Мобільна фотографія - мистецтво чи забава?


Чому "мобільна"? Бо тут  і зараз, і задопомогою мобільних гаджетів. Сучасний темп життя виховує у кожному з нас почуття "носити все своє з собою" і тим самим забезпечувати собі ту ж таки мобільність. Головний рушійний пристрій цього - мобільний телефон, що вже по дефолту укомплектований фотокамерою та завжди знаходиться під рукою. Ці пристрої пройшли неабиякий шлях трансформацій та модифікацій і разом з ними розвивались і камери для фото: від 2-х мегапіксельної приблизно в 2007 році до майже професійного обладнання (в сфері мобільної фотозйомки) в компактному розмірі. Висновок один: таке поєднання простоти використання, доступності, можливостей спільного використання та широкого розповсюдження смартфонів скоріше всього призведе до серйозних змін у світі фотографії. 


Визначення мобільної фотографії


То ж, якщо зараз запитати будь-кого на вулиці, що таке мобільна фотографія, у відповідь ви отримаєте плутанину і ніякої конкретики. Або ж це буде неймовірна кількість різноманітних визначень, які час від часу будуть відрізнятись одне від одного. Хтось асоціює мобільну фотографію з Інстаграм, хтось обмежує її лише якісним обладанням на смартфоні. Загальна суспільна думка взагалі диктує кожному пересічному, що в мобільній фотографії ніяк не досягти успіху, якщо ти знімаєш НЕ на смартфон від Apple. Не виключена асоціація мобфотографії із надлишковими фотографіями в щоденній стрічці новин у соцмережах. І тут виникає питання, що ж насправді означає фотографія з приставкою "мобільна"?

PreferByTatka.com

Точного визначення немає. Навіть більше, деякі спеціалісти ведуть дискусії щодо цього. Якщо відштовхуватись від поняття мобільного пристрою, то взагалі можна натрапити на певний конфуз, адже мобільним може бути не тільки телефон. Такої думки дотримується і Саймон Спаркс, колишній професор та завідувач кафедри філософії Університету Оглеторпу, який спеціалізується на філософії мистецтва та фотографії. Він також вважає, що "мобільна фотографія" - поняття занадто широке, аби описати його в декількох словах.

Сьогодні, після нечисленних років цієї "мобільної" еволюції, можна натрапити на дійсно достойні роботи неймовірних майстрів мобільної фотографії. Проте, тенденції та нововведення мають властивіть швидко приходити і так само зникати за обрієм чогось нового. Тому можна вважати, що мобільна фотографія знаходиться дещо в підвішеному стані, як визнаний напрям, та все ж користується неабиякою популярністю як серед любителів, так і серед професіоналів.

Моя думка щодо мобфотографії


Це зручно і сучасно. Проте це також повинно бути гарно і з певним змістом. Нікому не буде цікаво розглядати просту квітку, бо вона має гарне забарвлення. Кожна фотографія, незалежно мобільна вона чи відзнята на фотокамеру, повинна нести певне інформаційне навантаження. Вона повинна читатись, що рідко зустрінеш в пересічних профілях того ж таки Інстаграму. І я тому не виключення. Я досить часто порушую це правило під впливом сучасних трендів. Варто вчитись виражати себе і своє бачення у власний спосіб. А щоб цього досягти варто багато вчитися і практикуватись. Що, власне, я і роблю і чого всім бажаю.

Нехай сьогоднішня дебютна стаття в розділі "Про фотографію" буде початком більш серйозного навчання. Я планую відкрити для себе більш детально цю область і хочу поділитись новими знаннями зі всіма. Тому, welcome! Залишайтеся зі мною!

Щиро ваша, Татка!
























Share:

Комментариев нет

Отправить комментарий

© Prefer By Tatka | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig